Skúška 3 (riadny termín)

Súčasná fáza: Neaktívny
Začiatok odovzdávania zadaní: Utorok, 30 máj 2006, 12:55 (1 deň 5 hodín)
Koniec odovzdávania zadaní: Utorok, 30 máj 2006, 06:00 (1 deň )
Začiatok hodnotenia: Piatok, 2 jún 2006, 12:00 (1 deň 17 hodín)
Koniec hodnotenia: Streda, 7 jún 2006, 12:00 (6 dni 17 hodín)

Maximálna známka: 100 (Ukážkový hodnotiaci formulár)

Skúška 3

Naprogramujte stránky TWD zoznamka, ktorá sa bude skladať zo 6 častí: úvod, hľadá sa on, hľadá sa ona, pridanie inzerátu, prihlásenie/odhlásenie a administračná časť.

Všetky potrebné súbory si stiahnite zo súboru skuska3-subory.zip. V tomto archíve je aj súbor skuska3.sql, v ktorom sú definície tabuliek aj s ich obsahmi. Heslá v tabuľke zoznamka_pouzivatelia sú zašifrované pomocou funkcie MD5. Položka admin znamená, či má (hodnota 1) /nemá (hodnota 0) daný používateľ práva administrátora. Pripravených je niekoľko používateľov, každý má heslo zhodné s prihlasovacím menom. Ak treba, môžete si vytvoriť ďalších používateľov.

V priečinku pomocne-obrazky je niekoľko obrázkov, ktoré môžete použiť.

Na prácu s databázou používajte používateľa uwa s heslom uwa. Používajte databázu uwa. Pri všetkých akciách s databázou treba počítať s možnosťou zlyhania a vtedy treba vypísať nejakú chybovú správu.

Poznámky/vysvetlenia ku tabuľke zoznamka_inzeraty:

kto_prezyvka prezývka toho, kto podáva inzerát
kto_vek vek toho, kto podáva inzerát
kto_kontakt kontakt na toho, kto podáva inzerát
kto_foto súbor s fotkou toho, kto podáva inzerát
text text inzerátu
zvyraznit či má byť inzerát zvýraznený (hodnoty ano, nie)
koho_hlada kto sa hľadá (hodnoty m, z)
cas čas podania inzerátu – nastavuje sa pri pridávaní inzerátu
schvaleny či je inzerát schválený, hodnoty x (novo pridaný), a (schválený), n (zamietnutý)


Stránku úvod máte hotovú. Môžete ju použiť ako šablónu pre ďalšie stránky. Stačí keď všetko, čo sa bude vypisovať, dáte do elementu <tdid="obsah"></td>. So samotným html kódom stránok a designom sa nemusíte veľmi trápiť.


Všeobecné pokyny ku stránkam hľadá sa on a hľadá sa ona: Na týchto stránkach sa budú zobrazovať len schválené inzeráty. Inzeráty budú usporiadané zostupne (od najnovších po najstaršie).

Každý inzerát sa skladá z nadpisu a textu. V nadpise inzerátu sa bude zobrazovať meno inzerenta, vek, koho hľadá a dátum pridania inzerátu. Zvýraznené inzeráty budú zobrazené iným štýlom ako bežné inzeráty.

Ak inzerujúci vložil spolu s inzerátom aj nejakú fotografiu, tá sa zobrazí spolu s inzerátom. Jej umiestnenie si zvoľte.


Stránka hľadá sa on: Na tejto stránke sa budú zobrazovať len inzeráty, v ktorých sa hľadá muž (položka koho_hlada v tabuľke zoznamka_inzeraty má hodnotu m). V prípade, že v tabuľke nie je žiaden inzerát, vypíše sa o tom správa.

Pri bežnom inzeráte sa použijú štýly inzerat3 a nadpis3, pri zvýraznenom inzeráte sa použijú štýly inzerat4 a nadpis4.


Stránka hľadá sa ona: Na tejto stránke sa budú zobrazovať len inzeráty, v ktorých sa hľadá žena (položka koho_hlada v tabuľke zoznamka_inzeraty má hodnotu z). V prípade, že v tabuľke nie je žiaden inzerát, vypíše sa o tom správa.

Pri bežnom inzeráte sa použijú štýly inzerat1 a nadpis1, pri zvýraznenom inzeráte sa použijú štýly inzerat2 a nadpis2.


Pokyny ku stránke pridaj inzerát: Na tejto stránke sa bude dať podať inzerát. Inzerát môže podať ktokoľvek (prihlásený aj neprihlásený používateľ).

Takmer kompletný formulár máte v súbore form-pridaj.txt. Treba do neho pridať položku na upload fotografie a skontrolovať súvisiace nastavenia formulára pre upload.

Položky meno/prezývka, vek, kontakt, koho hľadáme, tex tinzerátu sú povinné. V prípade, že sa odosiela aj fotografia inzerenta, táto sa uloží do priečinka foto. Pri vkladaní inzerátu do tabuľky treba správne nastaviť čas a položku schvaleny na hodnotu x (nový inzerát).

Cenu za inzerát nemusíte počítať.


Pokyny ku stránke prihlásenie/odhlásenie:

Táto stránka by mala umožňovať používateľom prihlásiť sa/odhlásiť sa. Stránka by mala byť logicky rozdelená na tieto časti:

  1. Prihlasovanie (prihlasovací formulár) – formulár je v súbore form-prihlas.txt
  2. Odhlasovanie (odhlasovací formulár) – formulár je v súbore form-odhlas.txt
  3. Korektné prihlásenie administrátora
  4. Korektné prihlásenie obyčajného používateľa
  5. Chybné prihlásenie (pokus o prihlásenie so zlými údajmi)

Pri korektnom prihlásení akéhokoľvek používateľa sa vypíše správa "Vitaj v systéme meno priezvisko", kde meno a priezvisko budú informácie z databázy. Ďalej sa vypíše informácia, či daný používateľ má/nemá práva administrátora. Tieto informácie by sa mali zobrazovať aj vtedy, ak už je používateľ prihlásený a len klikne na odkaz prihlásenie/odhlásenie v navigácii.

Formuláre na prihlásenie a odhlásenie sú odlíšené názvom odosielacieho tlačidla (v prihlasovacom formulári je submit, v odhlasovacom formulári je submit2).

Informáciu o prihlásení si udržiavajte v SESSION. Zvážte, ktoré údaje si treba pamätať.


Pokyny ku stránke administrácia:

Ak nie je nikto prihlásený, vypíše sa správa Nie ste prihlásený. Najprv sa musíte prihlásiť. Ak je prihlásený bežný používateľ (nie administrátor), vypíše sa správa Nemáte prístup do administrátorskej časti.

Ak je prihlásený administrátor, zobrazí sa zoznam inzerátov, ktoré čakajú na schválenie (položka schvaleny v tabuľke zoznamka_inzeraty má hodnotu x). V prípade, že na schválenie nečaká žiaden inzerát, vypíše sa o tom správa.

Inzeráty sa budú vypisovať/zobrazovať rovnako, ako na stránkach hľadá sa on, resp. hľadá sa ona (keby boli schválené). Pri každom inzeráte bude možnosť potvrdiť, resp. zamietnuť inzerát. Môžete schvaľovať/zamietať inzeráty po jednom alebo hromadne. Spôsob riešenia si vyberte.


Ukážku výslednej aplikácie si môžete pozrieť na stránke http://www.infovek.sk/~hrusecky/uwa/skuska3/skuska3.php.

Výsledné súbory spakujte do súboru priezvisko.zip a odošlite v prostredí do konca skúšky.

Už nie je dovolené viac odovzdávať zadania