Skúška 4 (riadny termín)

Súčasná fáza: Neaktívny
Začiatok odovzdávania zadaní: Streda, 31 máj 2006, 10:50 (7 hodín 12 min)
Koniec odovzdávania zadaní: Streda, 31 máj 2006, 05:30 (32 min 13 sekundy/sekúnd)
Začiatok hodnotenia: Nedeľa, 4 jún 2006, 12:00 (3 dni 17 hodín)
Koniec hodnotenia: Utorok, 6 jún 2006, 12:00 (5 dni 17 hodín)

Maximálna známka: 100 (Ukážkový hodnotiaci formulár)

Skúška 4

Naprogramujte stránky systému TWD Formula, ktorý sa bude skladať zo 4 častí: úvod, fotogaléria, objednávka a administračná časť.

Všetky potrebné súbory si stiahnite zo súboru skuska4-subory.zip. V tomto archíve je aj súbor skuska4.sql, v ktorom sú definície tabuliek aj s ich obsahmi. Heslá v tabuľke f1_pouzivatelia sú zašifrované pomocou funkcie MD5. Položka admin znamená, či má(hodnota 1) / nemá (hodnota 0) daný používateľ práva administrátora. Pripravených je niekoľko používateľov, každý má heslo zhodné s prihlasovacím menom. Ak treba, môžete si vytvoriť ďalších používateľov.

V priečinku pomocne-obrazky je niekoľko obrázkov, ktoré môžete použiť.

Na prácu s databázou používajte používateľa uwa s heslom uwa. Používajte databázu uwa. Pri všetkých akciách s databázou treba počítať s možnosťou zlyhania a vtedy treba vypísať nejakú chybovú správu.


Stránku úvod máte hotovú. Môžete ju použiť ako šablónu pre ďalšie stránky. Stačí keď všetko, čo sa bude vypisovať, dáte do elementu <td id="obsah"></td>. So samotným html kódom stránok a designom sa nemusíte veľmi trápiť.


Stránka fotogaléria: Na tejto stránke sa bude zobrazovať galéria fotografií. V prípade, že v tabuľke f1_galeria nie je žiadna fotografia, vypíše sa o tom správa.

Ak nie je nikto prihlásený alebo je prihlásený bežný používateľ (nie administrátor), zobrazí sa zoznam všetkých fotografií v tabuľke. V jednom riadku sa budú zobrazovať maximálne 3 fotografie.

Ak je prihlásený administrátor, zobrazí sa mu kompletný zoznam fotografií (nemusí byť dodržané pravidlo max. 3 fotografie v riadku ako pre neprihláseného používateľa). Administrátor na tejto stránke môže pridávať a mazať fotografie.

V tabuľke f1_galeria nemôžu byť 2 fotografie s rovnakým menom súboru. Je to nastavené aj v štruktúre tabuľky – položka foto je unikátnym kľúčom.

Pri pridávaní fotografie treba zadať súbor s fotografiou a jej popis. Obe položky sú povinné. Popis fotografie sa bude zobrazovať v bublinovej nápovede (v atribúte title). Fotografie treba uploadovať do priečinka foto. Takmer kompletný formulár máte v súbore form-pridaj.txt. Treba len pridať prvok formulára na upload fotografie.

Odkaz na zmazanie fotografie bude pri každej fotografii. Pri zmazaní treba zrušiť záznam z tabuľky f1_galeria a tiež sa pokúsiť zmazať súbor. Zmazanie súboru sa robí pomocou príkazu unlink(nazov_suboru).

Poznámka: Mazanie fotografií nemusíte robiť rovnako ako je v ukážke. Môžete si „vymyslieť“ vlastný spôsob.


Pokyny ku stránke objednávka: Na tejto stránke sa budú dať objednať vstupenky na preteky formuly. Objednávku môže odoslať ktokoľvek (prihlásený aj neprihlásený používateľ).

Takmer kompletný formulár máte v súbore form-objednavka.txt. Treba len doplniť všetky preteky z tabuľky f1_okruhy. Položky meno, počet osôb, VC sú povinné.

V jednej objednávke bude možné objednať max. 10 vstupeniek.

V zozname veľkých cien formuly (VC) sa budú zobrazovaťlen tie preteky, ktoré ešte neprebehli. Zoznam pretekov bude usporiadaný podľa dátumu vzostupne. Vo výberovej ponuke VC sa budú zobrazovať tieto údaje o pretekoch: názov krajiny, názov okruhu, dátum konania pretekov a počet voľných miest. Maximálny počet miest pre preteky je v položke pocet_miest tabuľky f1_okruhy. Túto položku nemeňte. Počet voľných miest budete pravdepodobne musieť vždy zisťovať.

Po odoslaní kompletnej objednávky sa údaje zapíšu do tabuľky f1_objednavky. Do položky id_okruh sa uloží ID číslo okruhu z tabuľky id_okruhy.

Kompletná objednávka sa nezapíše do tabuľky, ak počet voľných miest pre preteky je menší ako je počet objednávaných vstupeniek. Toto treba kontrolovať pri každej odosielanej objednávke.

Poznámka: Cenu objednávky nemusíte počítať.


Pokyny ku stránke administrácia:

Táto stránka by mala umožňovať používateľom prihlásiťsa/odhlásiť sa. Stránka by mala byť logicky rozdelená na tieto časti:

  1. Prihlasovanie (prihlasovací formulár) – formulár je v súbore form-prihlas.txt
  2. Odhlasovanie (odhlasovací formulár) – formulár je v súbore form-odhlas.txt
  3. Korektné prihlásenie administrátora
  4. Korektné prihlásenie obyčajného používateľa
  5. Chybné prihlásenie (pokus o prihlásenie so zlými údajmi)

Pri korektnom prihlásení akéhokoľvek používateľa sa vypíše správa "Vitaj v systéme meno priezvisko", kde meno a priezvisko budú informácie z databázy. Ďalej sa vypíše informácia, či daný používateľ má/nemá práva administrátora. Tieto informácie by sa mali zobrazovať aj vtedy, ak už je používateľ prihlásený a len klikne na odkaz prihlásenie/odhlásenie v navigácii.

Formuláre na prihlásenie a odhlásenie sú odlíšené názvom odosielacieho tlačidla (v prihlasovacom formulári je submit, v odhlasovacom formulári je submit2).

Informáciu o prihlásení si udržiavajte v SESSION. Zvážte, ktoré údaje si treba pamätať.


Ukážku výslednej aplikácie si môžete pozrieť na stránke http://www.infovek.sk/~hrusecky/uwa/skuska4/skuska4.php.

Výsledné súbory spakujte do súboru priezvisko.zip a odošlite v prostredí do konca skúšky.